Destinatii
0

Vacanta în Istanbul: 5 cele mai bune preparate turcesti

Istanbul este una dintre cele mai populare destinatii turistice, iar acest fapt se datoreaza în egala masura faptului ca este un oras încarcat de istorie, dar si traditiei culinare îndelungate, datand din zorii Imperiului Otoman.



Un sejur în Istanbul trebuie neaparat sa includa si o incursiune în bucataria turceasca, iar optiunile pe care le ai ca turist sunt nenumarate. Oasul abunda de terase si restaurante, atat în zona turistica, dar si în cartiere, iar meniurile sunt extrem de ofertante atunci cand vine vorba de preparate traditionale.

Din experientele împartasite de cei care au vizitat deja Istanbulul, am selectat cateva preparate pe care trebuie neaparat sa le încerci daca vei ajunge candva acolo.

Menemen

Cum era si firesc, începem cu un fel care se serveste la micul dejun, masa care în bucataria turceasca este una speciala. Menemen este unul din preparatele de baza ale micului dejun si contine rosii, oua, ceapa si ardei – care poate fi gras sau iute, în functie de preferinte. Este un fel de omleta, care se prepara prin calirea legumelor în ulei încins, peste care se adauga ouale batute si rosiile taiate cubulete. Poate fi servit cu furculita din farfurie, sau direct pe paine.

Börek

Acest fel este specific regiuni Anatolia si dateaza înca de pe vremea Imperiului Otoman. Este preparat din foi de aluat, care sunt fierte usor în tigaie, dupa care sunt umplute cu un amestec format din branza feta si patrunjel. În prealabil, foile se ung cu ulei si ou, iar dupa ce se adauga compozitia, se baga la cuptor si se lasa la copt. Exista si o varianta de Börek cu carne, care se prepara în acelasi mod, doar ca în compozitie se adauga si carne de vita sau de miel tocata.

Dolma



Daca ajungi la Istanbul si ti se face pofta de sarmale, poti sa comanzi Dolma la aproape orice restaurant sau terasa. De fapt, samalele din bucataria romaneasca au fost preluate de la otomani, doar ca la turci umplutura este mai variata. Aceasta poate contine carne, caz în care Dolma se serveste calda, dar poate contine doar orez, ardei, dovlecel, vinete sau alte legume, înfasurate în foi de vita. Dolma care contine doar legume se poate servi si rece, alaturi de iaurt cu usturoi sau un sos din suc de lamaie si ou.

Budinca de orez

În meniurile din Istanbul vei gasi acest fel sub denumirea de Firin Sütlaç, însa am preferat sa folosim acest termen pentru ca este mai usor de pronuntat. Oricum, important este sa stii despre ce e vorba atunci cand vei gasi aceasta denumire în meniu. Bucatarii turci tin sa pastreze secretul prepararii acestei budinci, asa ca ingredientele nu sunt în totalitate cunoscute. De baza se pare ca e laptele proaspat, care se amesteca în mod constant, cu multa rabdare, în timp ce se încalzeste pe aragaz. Se adauga orezul si celelalte ingrediente pe care nu le stim, dupa care budinca se pune în vase de lut si se coace în cuptor. Mancarea e gata atunci cand la suprafata se creeaza o crusta auie si usor crocanta.

Künefe

Vom încheia lista cu un desert, altul decat binecunoscuta baclava. Este vorba de Künefe – un preparat le fel de vechi, cu originile în zona Levantului, din vremea Imperiului Otoman. O bucata de branza proaspata se înveleste în gris sau taitei subtiri, dupa care se pune la prajit, pana cand se formeaza o crusta crocanta. Preparatul se scufunda apoi în sirop de zahar, dupa care se stropeste cu esenta de portocale sau de trandafiri, iar la final se presara pe deasupra fistic macinat.

Daca deja ti-am facut pofta si nu ai posibilitatea sa dai o fuga imediat pana la Istanbul, poti aduce Istanbulul la tine acasa, cu o simpla comanda la Divan Delivery. Aici gasesti o gama variata de produse specifice bucatariei turcesti si astfel iti poti antrena papilele gustative pentru marele festin de la Istanbul, pe care stim ca ti l-ai trecut deja in agenda de calatorii.

Te-ar putea interesa sa citesti si despre Cele mai frumoase locuri din Turcia!



Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!