Life
0

Tipuri de uleiuri esentiale si rolul lor pentru sanatate

Uleiurile esentiale sunt folosite in aromaterapie – o metoda alternativa de tratament care foloseste extracte din plante pentru ameliorarea unor afectiuni si pentru a induce o stare de bine. 

Aceste uleiuri sunt 100% naturale, fiind obtinute din plante, prin proceduri traditionale precum distilarea sau presarea la rece. Uleiul astfel obtinut pastreaza aroma, „esenta” respectivei plante. Niciun ulei esential adevarat nu este produs prin proceduri care implica folosirea unor produse chimice si nici nu este diluat cu uleiuri sintetice.

Uleiurile esentiale nu se consuma intern, ele trebuie sa fie doar mirosire sau aplicate pe piele. Inhalarea uleiurilor esentiale are efecte benefice mai ales la nivel psihic, dar si la nivel cardiac, uleiul ajutand la reglarea pulsului si tensiunii arteriale. Aceste uleiuri pot fi aplicate si pe piele, prin masaj, iar efectul lor este mai intens daca sunt incalzite inainte.



Fiecare ulei are proprietati unice, care ii sunt date de planta din care a fost extras. Iata care sunt cele mai importante uleiuri esentiale si in ce afectiuni sunt recomandate. In total exista peste 90 de tipuri de uleiuri esentiale, dar cel mai des folosite sunt acestea:

  • Piper: ajuta digestia si energizeaza
  • Lavanda: pentru relaxare
  • Lemn de santal: calmeaza si ajuta la concentrare
  • Bergamota: reduce stresul si imbunatateste aspectul pielii
  • Trandafir: reduce anxietatea si imbunatateste starea de spirit
  • Musetel: ajuta la relaxare
  • Ylang-Ylang: amelioreaza durerile de cap, greata si bolile de piele
  • Arbore de ceai: sustine imunitatea, previne infectiile
  • Iasomie: amelioreaza depresia, stimuleaza apetitul sexual
  • Lamaie: ajuta digestia, amelioreaza durerile de cap.

Beneficiile uleiurilor esentiale pentru sanatate

Studiile au demonstrat ca uleiurile esentiale au un efect puternic in reducerea stresului si anxietatii, mai ales atunci cand sunt folosite la masaj. Pentru ameliorarea durerilor de cap si a migrenei, uleiul esential de piper combinat cu levantica are efecte benefice. Tot in acest scop poate fi folosit un amestec format din ulei esential de musetel si de susan, care este un remediu traditional persan.

In cazul tulburarilor de somn, cel mai indicat este uleiul esential de lavanda. Acesta trebuie mirosit sau folosit sub forma de inhalatie inainte de culcare, pentru ca are efect calmant si asigura un somn odihnitor.

Dincolo de aceste beneficii pe care le au pentru sanatate, uleiuri esentiale pot avea si alte intrebuintari. Spre exemplu, uleiul de lamaie poate fi folosit pentru a tine la distanta tantarii. De asemenea, aceste uleiuri pot fi folosite ca ingrediente in diferite produse cosmetice homemade sau pentru a parfuma hainele din dulap.

Prin urmare, uleiurile esentiale pot fi folosite pentru ameliorarea unor afectiuni, dar in niciun caz nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul recomandat de medic. Ele pot fi folosite doar ca adjuvant. De asemenea, persoanele care sufera de alergii sau au diferite boli de piele ar trebui sa discute mai intai cu medicul lor, ca sa se asigure ca pot folosi in siguranta aceste uleiuri.

Te poate interesa sa citesti si despre 5 plante cu rol terapeutic



Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!