Idei de vacanta
0

Sărbătorile de iarnă: Tradiții și obiceiuri ce oferă un farmec aparte acestor zile

Printre cele mai așteptate zile ale unei vacante de iarna in Romania sunt cele în care țin datinile și obiceiurile de Crăciun sau Anul Nou, purtate din generație în generație cu dragoste pentru tradiția bogată pe care o avem. Dacă ai ales ca în acest an să petreci sărbătorile în țară, iată care sunt principalele tradiții la care poți asista: 

Tradiții în vacanța de iarnă: Bradul de Crăciun 

Bradul împodobit este sinonim cu magia sărbătorilor, fiind un simbol prezent în tradițiile de iarnă cu mult timp înainte de era creștină. În multe zone ale țării, bradul împodobit se aduce la evenimente importante din viața oamenilor – botezul, nunta, inmormântarea – reprezentând fertilitatea și prosperitatea, acesta fiind și motivul pentru care mulți aleg să își împodobească locuințele și gardurile caselor cu ramuri de brad. De Crăciun, bradul împodobit reprezintă locul în care toți cei dragi se adună în noaptea de Ajun, pentru a descoperi darurile aduse de Moșul. 

Citeste si Cele mai frumoase Piete de Craciun din Romania

Obiceiuri de Crăciun: Colindatul

Această tradiție plină de farmec începe odată cu seara Ajunului (24 decembrie) și poate continua chiar până în ultimele zile din an. Grupurile de copii sunt cele care poartă din ușă în ușă cantece frumoase, pe care gazdele le cinstesc așa cum se cuvinte, cu nuci, mereu sau colaci. Colindatul are loc în curtea celor care îi primesc ce vestitorii nașterii Domnului, sau sub geamurile de la casele pe lângă care colindătorii trec. În funcție de zona țării, colindele sunt însoțite de obiceiuri regionale aparte, învăluite în simbolism și tradiție, păstrate și transmise cu sfințenie din generație în generație. 

Magia datinilor de Crăciun: Capra

Jocul caprei este un obicei apreciat de cei cu dragoste pentru tradiție, ce ține din zilele Crăciunului și până în apropierea Anului Nou. Este important de precizat faptul că simbolul principal al acestui obicei de iarnă – capra – poate să difere de la regiune la regiune. Astfel, în zona Hunedoarei se joacă cerbul, în timp ce în Ardeal sudic, borița (de la bour). “Brezaia” este denumirea dată caprei în Muntenia și Oltenia, acest obicei practicându-se mai mult în zilele din jurul Anului Nou. 

Obiceiuri vechi de iarnă: Steaua

Obicei practicat în mai toate țările preponderent creștine, “Steaua” vestește nașterea Mântuitorului. Copiii cântă marea minune în curțile și pe sub geamurile gazdelor, intonând “Steaua sus răsare!” Însă mai puțin cunoscut este faptul că acest obicei poate fi însoțit de mult mai multe cântece tematice, provenind din literatura bizantină ortodoxă, literatura medievală a Bisericii Catolice, sau din literatura aparținând Bisericii Calvine.  

Datini vacanța de iarnă: Plugușorul 

Pe vremuri, flăcăii mergeau cu Plugușorul în prima zi din an, acest ritual simbolic abundând de urări de bine pentru noul an, strigături, pocnete de bici și sunete de clopoței. Se mergea cu un plug adevărat, tras de boi, iar versurile Plugușorului erau vioaie și pline de optimism. Astăzi, plugul adevărat cu boi este înlocuit cu un buhai, mult mai ușor de purtat pe ulițele întortocheate ale satelor, dar care imită foarte bine sunetele boilor. 

Tradiții de Anul Nou : Sorcova 

Sorcova reprezintă primul obicei tradițional al Noului An, în timpul căruia copiii merg din poartă în poartă cu o crenguță înmugurită sau o “sorcovă”. Cea din urmă este o nuielușă frumos împodobită, cu flori și hârtie colorată. Urările de bine ce vizează persoana “sorcovită” au menirea de aduce în casă bunăstare și fericire, odată cu sosirea primelor zile ale noului început de an. 

Care sunt obiceiurile tale preferate dintre cele pe care le-am enumerat mai sus?

Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!