Jurnal de calatorie
0

Valencia si urbanismul neofuturist – Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia

In vara am avut prilejul sa vizitez pentru a doua oara Valencia si de aceasta data am putut vizita mult mai multe obiective turistice.

Orasul spaniol de pe coasta Marii Mediterane este incarcat de istorie si civilizatie, dar anii de aur nu au apus odata cu retragerea romanilor sau maurilor, orasul pulseaza si azi sub influenta unui nou urbanism neofuturist, o arhitectura care depaseste tehnologic toate arhitecturile anterioare si care poseda o uimitoare forma expresiva.jurnal calatorie Valencia, Hemisferic

Valencia este orașul natal al lui Santiago Calatrava. El s-a nascut aici, a crescut aici, a studiat aici luandu-si diploma in arhitectura la Universitatea Politehnica din Valencia. Aici a avut primele proiecte independente si a publicat doua carti despre arhitectura vernaculara (termen generic cu care este definita „arhitectura populara” sau „arhitectura fara arhitecti”) din Valencia si Ibiza.
Chiar daca acum biroul sau functioneaza acum in Zurich, cariera sa este definita pana la acest moment de Orasul Artelor si Stiintei din Valencia, deoarece el i-a proiectat noua viata. Calatrava este sinonim cu Valencia, asa cum Gaudi este sinonim cu Barcelona.

Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia

Preocuparea principala a arhitectului pentru orasul natal apare intre anii 1996-2009. Atunci guvernul regional si-a propus o restimulare a profilului orasului si a avansat un proiect unic de urbanism neofuturist. Totul trebuia construit intr-un parc de 35 de hectare, in albia fostului rau Turia, care fusese redirectionat după o inundație catastrofala in 1957. Astfel s-a nascut cea mai importanta destinatie turistica moderna a orasului, un complex cultural și arhitectural pe baza de divertisment, amplasat intr-un pitoresc parc scufundat.

Prima cladire inaugurata in 1998 a fost Hemisferic si adaposteste un IMAX Cinema, un planetariu și un laserium. Designul sau seamana cu o pleoapa care se deschide, iar bazinul de apa intregeste iluzia optica a unui ochi intreg. Se deschide lasand sa se vada sfera, pupila ochiului care este cinematograful. Este o semisfera compusa din beton, lunga de 110 metri si lata de 55,5 metri, iar obturatorul este din aluminiu permitand facil plierea pleoapei.





Booking.com

Muzeul Stiintei Principele Felipe face impresia unei fiinte vii datorita coastelor de beton ce seamana cu o coloana vertebrala si ca imaginea de animal preistoric sa fie completa, in plus se si misca. Acoperisul cuprinde 46 de fante actionate de pistoane hidraulice pentru a directiona lumina soarelui printr-un luminator imens, astfel incat sa patrunda pana la nivelul solului. Este un muzeu interactiv, un fel de laborator urias creat in special pentru a facilita accesul persoanelor de diferite varste la stiinta. O retea de diguri pietonale conecteaza cladirea de cele din jur, iar bazinul ce o inconjoara este un imens vas de stocare pentru irigatii si de retentie a apei pluviale.
Are aproximativ 42.000 de metri patrati dintre care 26.000 de metri patrati de spatiu de expunere, este in prezent cel mai mare din Spania. Aceasta cladire magnifica are 220 de metri lungime, 80 metri latime si 55 de metri inaltime.

Umbracle este un spatiu amenajat pentru plimbare, o galerie de sculpturi in aer liber, incojurata de specii de plante indigene din Valencia. Include 55 de arcade imobilizate si 54 de arcade plutitoare si a fost conceput ca o poarta de intrare in Orasul Artelor si Stiintei.

jurnal calatorie Valencia, OceanograficOceanografic este un parc de oceanografie in aer liber. Aici se afla cel mai mare acvariu din Europa avand 110.000 de metri patrati si 42 de milioane de litri de apa. Are forma stilizata a unui crin de apa si este singura cladire din acest ansamblu ce apartine unui alt arhitect si anume Felix Candela. Fiecare cladire reprezinta cate un mediu acvatic si in total cladirile adapostesc pentru 500 de specii: delfini, beluga, lei de mare, foci, pinguini, rechini, nefiind uitate nici speciile de pasari care traiesc in zonele umede.

jurnal calatorie Valencia, Palatul Artei Regina SophiaPalatul Artei Regina Sophia cuprinde Opera si trei centre dedicate artelor scenice: Sala Master, Auditoriul si Teatrul Martin y Soler. Este unul dintre cele mai mari centre a artelor spectacolului din Europa si capodopera de pana acum a arhitectului Santigo Calatrava. Imita zborul unei pasari, tema comuna in toata opera sa si are peste acoperis o pana stilizata de 230 metri lungime si 70 metri latime, prinsa in consola de o parte a cladirii. Doua straturi de otel laminat acopera cladirea si fiecare are 163 metri latime si tot atat latime.

Sper ca v-am trezit interesul pentru acest oras si in viitorul apropiat il veti vizita.

Un articol de Raluca Brezniceanu



Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!