Idei de vacanta
0

Turismul ecologic, ce este si cum se poate practica

Probabil ca ati observat o crestere a ofertei destinata turistilor constienti de mediul inconjurator, de conservarea patrimoniului cultural, turisti care preferă mediile naturale cu trasee preferabil cu bicicleta sau pe jos. Daca in occident este la moda de ani buni sa faci turism sustenabil, iata ca a inceput si la noi sa prinda contur acest tip de vacanta.



Turismul este responsabil pentru 8% din emisiile de gaze poluante ale lumii, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Sydney. In destinațiile de vacanța celebre precum Maldive, Mauritius, Cipru sau Seychelles, acesta poate reprezenta până la 80% din emisiile naționale. Iar sosirea masivă a vizitatorilor nu numai că are un impact negativ asupra mediului, dar și asupra populației locale. Spre deosebire de acest turism extrem de poluant (vezi si ce este reciclarea) și intruziv, turistul ecologic „fuge din marile orașe în escapadele lui si caută medii naturale, de obicei în orașele mici, interesat să cunoască populația locală, istoria lor, modul lor de viață.

Acest grup de vizitatori este „conștient de impactul economic, social și de mediu pe care îl au asupra destinației și aleg companii care respectă mediul înconjurător, cauta locatii mai mici, aleg sa cumpere produse locale, si se deplaseaza cu transportul in comun, biciclete sau trotinete.

Ca răspuns la cererea tot mai mare de vacanțe ecologice, înflorește o ofertă turistică care face ca durabilitatea – atât de mediu, cât și socială și economică – să fie in centrul ofertei. Acestea sunt destinații cu patrimoniul natural ca principală atracție, cazare verde (vezi si care sunt cele mai rezistente plante de apartament) sau trasee de drumeții sau ciclism.



Pentru cei care preferă ciclismul, Federația Europeană a Cicliștilor (ECF) promovează rețeaua EuroVelo, 15 rute pe distanțe lungi care leagă întregul continent european. EuroVelo permite vizitatorului să pedaleze de-a lungul Rinului în timp ce traversează Germania, traversează Alpii prin tuneluri și să experimenteze pentru prima oară o lumină nordică. Toate cu picioarele ca motor și fără a emite gaze de esapament.

In Spania de exemplu, intr-un weekend, fermele agricole, zootehnice și pescărești din Catalonia își deschid porțile către public gratuit, astfel încât vizitatorii să poată descoperi originea mâncării. Toată această ofertă ecologică este însoțită de cazare mai responsabilă din punct de vedere al mediului: cu un consum mai mic de apă și energie, mai puține deșeuri și mai puține deșeuri alimentare. Sustenabilitatea hotelului este, de asemenea, o valoare în creștere printre oaspeți.

Din fericire este posibil sa faceti turism ecologic si in Romania, satele din Transilvania dar nu numai s-au pregatit bine pentru un astfel de turism, important este sa vreti sa fiti un astfel de turist.



Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!