Life
0

Telefonul mobil la volan: 3 sfaturi de care să ții cont

Ești mai tot timpul la volan, iar activitatea ta presupune utilizarea telefonului mobil în mod frecvent? Aștepți vești importante sau ai stabilită o întâlnire pentru care trebuie să primești indicații? Toate acestea te-ar putea determina să ai nevoie de telefon la volan, iar noi îți vom explica în acest articol cum poți face asta fără să riști o amendă sau, mai rău, fără să îți pui în pericol siguranța. Iată ce trebuie să știi.

Ce spune legea referitor la utilizarea telefonului la volan?Cu sau fără telefon, mâinile tale ar trebui să stea în permanență pe volan, cu excepția momentelor când schimbi vitezele sau când activezi vreuna dintre manetele din preajma volanului. Noul Cod Rutier din 2019 a stabilit sancțiuni mult mai drastice pentru cei care folosesc telefonul pentru convorbiri, live-uri pe Facebook, poze sau diverse aplicații în timpul condusului. Cei care vor fi prinși că utilizează acest dispozitiv vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 lei, în funcție de gravitatea consecințelor, adică cu 9-20 de puncte. Mai mult decât atât, cei care ignoră legislația pot rămâne fără permisul de conducere timp de 30 de zile.

De ce nu e bine să folosești telefonul la volan?

Practic, atunci când conduci, atenția ta trebuie să fie 100% la drum, la semnele rutiere și la ceilalți participanți la trafic, nicidecum la ecranul telefonului. Având nu doar o mână și privirea ocupate cu mesajele primite, ci și mintea, concentrarea ta asupra părții carosabile va scădea drastic. Din păcate, e nevoie de o singură secundă de neatenție pentru ca un drum obișnuit la volan să se transforme într-o tragedie.

Din cauza distragerii tale, reacțiile îți pot fi întârziate, de aceea e mai bine să tragi pe dreapta și să scrii acel mesaj sau să faci acel apel care nu suferă amânare, ca mai apoi să îți continui călătoria. Evită riscurile și concentrează-te numai pe condus, iar dacă nu poți fi atent la drum, mai bine amână drumul pe mai târziu, pentru că, conform statisticelor, o persoană care folosește telefonul mobil la volan prezintă un risc de patru ori mai mare pentru a fi implicată într-un accident rutier.

Cum poți folosi telefonul legal la volan?

Dacă aplicația de GPS îți este cel mai bun prieten atunci când conduci, e normal să vrei să ai telefonul aproape. Îl poți folosi în siguranță dacă activezi funcția de voce și îl prinzi într-un suport de telefon pentru grila de ventilație auto. În acest fel, poți efectua manevrele indicate de vocea din aplicație fără să îți iei privirea de la drum.

La fel de indicată este și folosirea unei căști cu BlueTooth pentru apelurile pe care ești nevoit să le preiei în timp ce conduci, dacă mașina ta nu este prevăzută cu un sistem de redare a sunetului din telefon direct în boxele sale. 

Totuși, e bine să știi că polițiștii recomandă ca atenția ta să stea tot timpul la drum, lucru care nu poate fi 100% valabil în cazul în care alegi să răspunzi la telefon cât timp te deplasezi, pentru că, inevitabil, mintea îți va zbura la conversația pe care o ai.

Așadar, fii precaut și alege să respecți legea, pentru a evita neplăcerile cauzate de posibila lipsă a concentrării tale! Drumuri bune!

Te-ar putea interesa sa citesti si despre: Cadiz – bijuteria Andaluziei!Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!