Life
0

Sport în aer liber în zilele reci – cum te echipezi corespunzător

La sosirea iernii, primul gând ne poate duce către limitarea sau chiar la suspendarea activității fizice în aer liber. De teama bolilor specifice sezonului rece, din comoditate, putem alege să renunțăm. Cu toate acestea, sportul în aer liber poate fi practicat în siguranță chiar și în anotimpul friguros!

Temperatura scăzută, spun specialiștii, nu trebuie să fie o piedică în practicarea sportului în aer liber, chiar dacă zilele reci vin cu un anumit set de provocări – menținerea pielii cât mai uscate, a mușchilor calzi, protejarea de intemperii. Deci cum faci sport iarna? Cu pregătire adecvată și în echipament corespunzător, despre care găsești detalii în rândurile de mai jos.

Softshell

Jogging-ul, de exemplu, poate fi practicat cu temperaturi de până la 5 grade sub zero grade și, contrar a ceea ce ai putea crede, există mai puține traume și leziuni atunci când e practicat în perioadele reci, mai degrabă decât în zilele sufocante de vară.

Ca echipament, poți alege, de pildă, un model de geacă softshell bărbați – piesă de îmbrăcăminte situată între gecile de tip hardshell cu protecție anti-umiditate și îmbrăcămintea ușoară de tip bluză sau tricou. Ținta este o bună protecție contra intemperiilor, fără a sacrifica mobilitatea și capacitatea de ventilare specifice unei geci sport.

Aceste articole sunt excelente pentru protecție contra vântului. Materialul utilizat și tratamentul aplicat la exterior izolează și permit o oarecare circulație a aerului, pentru reglarea temperaturii corpului. Un alt aspect care le face ideale pentru practicarea sportului în aer liber se bazează pe flexibilitatea și mobilitatea oferite de material și desin design. Datorită acestor proprietăți, sunt ideale atât pentru alergări sau stretching, cât și pentru cățărări sau ski.Bluză/Tricou

Confortul termic reprezintă unul dintre aspectele esențiale ale stării generale de bine pe care orice practicant de sporturi în aer liber o caută. Primul contact cu pielea ar trebui să fie o bluză sau un tricou – în funcție de cât de rece este vremea – realizată dintr-un mix de materiale precum bumbacul și poliesterul, plus alte fibre, care să asigure o bună absorbție a transpirației și să favorizeze o bună respirație a pielii.

Pe lângă calitatea materialelor utilizate, este important și modul în care acestea sunt cusute împreună. Astfel, în scopul evitării fricțiunii stresante a cusăturilor de piele, producătorii utilizează fie cusături plate, fie folosesc un material adeziv care să lipească materialul.

Pantaloni

La fel ca și în cazul bluzelor sau al tricourilor, pantalonii trebuie să fie realizați din materiale care să permită o bună protecție a corpului, dar să permită o suficientă circulație a aerului pentru obținerea unei temperaturi corporale adecvate.

Producătorii preferă să utilizeze pentru aceste piese de îmbrăcăminte fibre precum poliesterul, care permit o mai bună circulație a aerului și evitarea transpirației excesive.Încălțăminte sport

Utilizarea unei perechi confortabile de încălțăminte cu ocazia practicării oricărui sport în aer liber este esențială nu numai pentru obținerea stării de bine, dar mai ales pentru prevenirea accidentărilor și a rănirilor. Alegerea perechii ideale nu ține de brand, design sau preț, ci de o evaluare corectă într-un magazin specializat.

Încălțămintea pentru alergări, de exemplu, este creată pentru a suporta șocul creat de impactul tălpii cu suprafața pe care alergăm și pentru a furniza, în același timp, suficient confort piciorului. Prin disiparea acestui șoc se obține evitarea forțării și chiar a provocării de leziuni la nivelul tendoanelor, încheieturilor sau al mușchilor.

În concluzie, importanța alegerii articolelor de îmbrăcăminte potrivite pentru practicarea sportului în aer liber atunci când temperaturile sunt scăzute este relevată de favorizarea confortului mișcărilor și a unei bune circulații a sângelui, fără a neglija necesitatea menținerii unei temperaturi optime a corpului. În asemenea condiții, organismul poate continua exersarea care să-i permită menținerea tonusului general atât de dorit pentru o stare de bine.

Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!