Life
0

Mancaruri traditional romanesti

Daca pana acum in articolele precedente am scris despre gastronomia diverselor tari, a venit momentul sa vorbim putin si despre gastronomia romaneasca, sau ce sa mananci cand esti in vacanta in Romania. Al doilea an pandemic este propice turismului local, multe destinatii externe au restrictii de calatorie, deci e firesc sa ne orientam catre tara noastra.

Indiferent ca mergi in Delta, in Moldova, Ardeal sau Oltenia, fiecare regiune te intampina cu specialitati locale, numai bune de gustat in vacanta, de la prajituri simple, gogosi pufoase pana la specialitati din peste sau branzeturi locale.



Parca este si pacat sa colinzi tara si sa nu te bucuri de retete speciale, preparate traditionale, feluri de mancare pe care nu le prea mananci in alte locuri. De altfel localnicii chiar mizeaza pe atragerea turistilor cu astfel de mancaruri, indiferent ca sunt romani sau straini. Daca vreti sa va bucurati si de o degustare de vin puteti face o vizita la celebrele crame, in felul acesta experienta culinara este totala.

Bucataria romaneasca este marcata de influente din bucataria balcanica, germanica, sarbeasca, italiana, turca si maghiara.

Cele mai des intalnite preparate traditional romanesti:

Mamaliga, probabil cel mai cunoscut preparat romanesc, intalnit in meniurile din toate regiunile tarii. Se poate servii cu branza, carne, tochituri, peste si multe alte diverse feluri de mancare.

Bucataria din Ardeal se caracterizeaza prin garniturile dulci, supele cu rantas si sosurile ingrosate cu faina.

Boiaua de ardei dulce este un condiment deosebit de popular in preparatele din Ardeal. Ciorbele si borsurile sunt gatite rar, locul fiindu-le luat de supe acrite cu iaurt. Delicioasa este supa de vita cu taitei, dar si cele de fasole si de salata.

Printre ciorbe, se remarca cea de cartofi si cea de cartofi, cu carne de porc.

Desigur, e pacat sa ajungi in Ardeal si sa nu gusti faimoasa varza à la Cluj.

La capitolul deserturi, te poti rasfata cu clatite desavarsite de variate umpluturi, care pot fi atat dulci dar si sarate.



Bucataria din Moldova este cunoscuta pentru placintele sale.

Cu varza, cu carne ori cu ciuperci, toate sunt deosebit de tentante. Desigur, ne putem potoli foamea si cu tochituri si felurite ciorbe, care mai de care mai gustoase.

Carnea de pasare este vedeta preparatelor principale. In perioadele in care nu este post, se foloseste untura in locul uleiului.

Ai ajuns in Moldova si te gandesti la deserturi? Optiunile sunt numeroase. De la vestitul cozonac, pana la invartita, o placinta cu foi subtiri, umplute cu nuca, tentatiile sunt la fiecare pas. Mare grija la silueta.

Bucataria din Dobrogea este, in mod detasat, raiului iubitorilor de peste. Retetele traditionale din aceste locuri sunt vechi de sute de ani.

La capitolul gustari, deosebit de populare in aceasta regiune sunt cele din legume proaspete. Acestea sunt consumate sub forma de salate, insotite de branza, oua si smantana.

Felurile de baza se consuma, de regula, alaturi de garniture din paste fainoase ori orez sau legume.

Malasolca este un preparat la care se foloseste indeosebi stiuca. De o simplitate remarcabila, iti va incanta papilele gustative. In cazul in care ati ajuns in Delta, merita sa-l savurati. 

O particularitate a gastronomiei dobrogene o constituie folosirea frecventa a siropurilor, stafidelor si nucilor. Explicatia o reprezinta influentele turcesti.

Se impune sa vorbim si despre deserturile dobrogene. Si aici se resimte prezenta influentelor turcesti. Daca inca n-ai gustat din vestitele baclavale, e cazul sa o faci.



Printre bauturile specific romanesti amintim tuica, rachiul sau diversele sortimente de vin.

Daca ti-a lasat gura apa, nu uita ca atunci cand mergi in vacanta prin Romania, sa incerci minunatele specialitati locale, in felul acesta sprijini financiar si micile comunitati locale si ajuti la perpetuarea traditiilor romanesti.

Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!