Life
0

Cum afli daca ai boala celiaca: simptomele intolerantei la gluten

Boala celiaca este o afectiune comuna, care se manifesta printr-un raspuns autoimun la consumul de gluten. Glutenul este o proteina din grau, secara si orz. Reactia organismului are loc la nivelul intestinului subtire. Sistemul imunitar ataca tesuturile acestuia, fapt care poate avea drept consecinta afectarea mucoasei intestinale si absorbtia deficitara a nutrientilor. 

Intoleranta la gluten, caracteristica bolii celiace, este de natura genetica si autoimuna. Exista si persoane care au reactii adverse la gluten, independent de boala celiaca. Anumite simptome indica existenta intolerantei la gluten, care, la randul ei, poate determina medicul sa testeze serologic si genetic persoana, pentru a descoperi daca are boala celiaca. Intoleranta la gluten se manifesta in multe feluri si nu se limitează doar la sistemul digestiv. 

Iata care sunt simptomele intolerantei la gluten:

  1. Diaree, constipatie sau fecale urat mirositoare

Diareea si constipatia apar, uneori, si la oamenii fara probleme medicale. Insa, cand aceste probleme sunt dese, pot indica existenta intolerantei la gluten. Intestinul se inflameaza din cauza glutenului, ceea ce afecteaza absortia nutrientilor si tranzitul intestinal. Astfel, persoana afectata resimte disconfort si manifesta diaree sau constipatie. Absorbtia deficitara cauzeaza si mirosul urat al fecalelor. Diareea frecventa poate cauza pierderea de electroliti, cu efecte negative la nivelul sistemului muscular si al celui nervos. 

  1. Balonare si dureri abdominale



Chiar daca balonarea se asociaza si cu alte afectiuni sau cu mancatul rapid, aceasta reprezinta si un simptom al intolerantei la gluten. Balonarea se manifesta prin umflarea abdomenului si se asociaza cu inflamatia intestinelor, prezenta gazelor intestinale si senzatia de greutate sau chiar dificultate de a respira. Durerea abdominala insoteste, deseori, balonarea si celelalte manifestari digestive. 

  1. Migrene

Legata de multe afectiuni, migrena poate fi si un simptom al intolerantei la gluten, conform unui studiu din 2012 (Dimitrova AK et al. Prevalence of migraine in patients with celiac disease and inflammatory bowel disease). In plus, aceeasi cercetare a mai aratat ca migrenele severe afecteaza 72% dintre persoanele cu boala celiaca si 60% dintre cele cu sensibilitate la gluten nonceliaca.

  1. Senzatie de oboseala

Pacientii cu intoleranta la gluten resimt, constant, oboseala, mai ales, dupa ce mananca alimente cu aceasta proteina. Oboseala persistenta si recurenta afecteaza activitatile cotidiene ale pacientilor.

  1. Anemie

Din cauza afectarii mucoasei intestinale, absorbția de nutrienti se face deficitar. Fierul nu reuseste sa ajunga din alimente in sange in cantitate suficienta si se instaleaza anemia. Aceasta poate cauza slabiciune, paloare, ameteli si dureri de cap. 

  1. Pierdere in greutate

Pierderea in greutate, aparent fara motiv, este, in orice situatie, un motiv de ingrijorare. Ea poate aparea si in boala celiaca, din cauza absorbției insuficiente si a problemelor digestive.

  1. Boli autoimune

Pe langa faptul ca este o afectiune autoimuna in sine, boala celiaca poate declansa si alte suferinte. Un exemplu este boala tiroidiana autoimuna, a carei prevalenta este mai mare cu 20% la pacientii cu boala celiaca decat la cei sanatosi  (Velluzzi F et al. Thyroid and celiac disease: clinical, serological, and echographic study). 

  1. Depresie si anxietate



Depresia este o boala destul de frecventa. Oamenii de stiinta au confirmat ca pacientii cu boala celiaca sufera, frecvent, de depresie si anxietate. Anumite substante eliberate in organism dupa digestia glutenului interfereaza cu sistemul nervos central si cresc riscul de depresie si alte tulburari psihice. De asemenea, glutenul poate dauna florei intestinale, ducand la inmultirea bacteriilor daunatoare. Acestea, la randul lor, afecteaza sistemul nervos central (Ciacci C et al. Depressive symptoms in adult coeliac disease).

  1. Neuropatii

Boala celiaca este insotita, deseori, de tulburari ale sistemului nervos, care includ:

  • Probleme de echilibru;
  • Senzatii de amortire si furnicaturi in membre;
  • Oboseala mentala;
  • Probleme cu gandirea si memoria.
  1. Afectiuni ale pielii

Manifestarea cutanata obisnuita a intolerantei la gluten este dermatita herpetiforma. Aceasta apare sub forma unei eruptii veziculare, care provoaca mancarime. Alte boli favorizate de intoleranta la gluten sunt urticaria cronica, psoriazisul si alopecia (Humbert P et al. Gluten intolerance and skin diseases).

Intoleranta la gluten poate avea multe simptome. Daca prezinti manifestari similare celor de mai sus, este posibil sa ai intoleranta la gluten. Totusi, este bine sa tii cont ca unele dintre aceste simptome sunt comune si altor boli. Pentru a identifica exact afectiunea care le produce, este indicat sa apelezi la un medic.



Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!