Life
0

Boli de ficat asociate unui stil de viata haotic

Unul dintre cele mai mari organe din corpul uman, ficatul are un rol este extrem de important in metabolism. La nivelul ficatului, ajung toate substantele ingerate in organims (din medicamente, bauturi si alimente), acest organ avand si rol de filtrare si curatare. Unele substante pot fi toxice pentru ficat, mai ales atunci cand sunt consumate in exces. Abuzul de medicamente, consumul excesiv de alcool, dieta bogata in grasimi animale sunt cativa factori care pot provoca boli hepatice. In plus, obezitatea, atribuita de obicei stilului de viata dezechilibrat, creste riscul de afectare hepatica. Afla care sunt afectiunile hepatice care pot aparea din cauza unui stil de viata haotic. 

Steatohepatita non-alcoolica

Steatoza hepatica non-alcoolica, cunoscuta si sub denumirea de steatohepatita metabolica sau ficatul gras non-alcoolic, reprezinta acumularea grasimilor la nivelul ficatului. Boala este caracterizata, de asemenea, de inflamatie si de distrugerea celulelor hepatice.

Steatoza hepatica metabolica poate aparea din cauza obezitatii, a diabetului zaharat de tip 2 si a colesterolului marit. Toate cele trei afectiuni sunt interconectate si sunt asociate cu un stil de viata dezechilibrat. Diabetul zaharat de tip 2 apare in special la persoanele obeze, iar obezitatea este asociata, de cele mai multe ori, cu un stil de viata dezechilibrat – dieta nesanatoasa, excese alimentare, sedentarism. Cresterea colesterolului in sange poate aparea din cauza unei alimentatii bogate in grasimi de origine animala, prajeli si alimente procesate. De asemenea, obezitatea creste riscul de hipercolesterolemie. 

Steatohepatita alcoolica

Steatohepatita alcoolica apare in cazul persoanelor care consuma alcool in mod excesiv. Boala presupune acumularea de grasimi la nivelul ficatului, precum si inflamatia si distrugerea hepatica. Riscul de steatohepatita apare in cazul consumului a minim doua portii de bauturi alcoolice pe zi in cazul femeilor si a minim 4 portii de bauturi alcoolice pe zi in cazul barbatilor. O portie inseamna 150 ml vin, 50 ml bautura spirtoasa sau 350 ml bere. 

Hepatita toxica

Hepatita toxica reprezinta inflamatia ficatului aparuta din cauza abuzului de substante chimice, medicamente, suplimente alimentare sau alcool. Multe medicamente si suplimente alimentare pot induce hepatita, inclusiv acetaminofenul, antiinflamatoarele nesteroidiene, statinele, vitaminele, mineralele si suplimentele din plante. Hepatita toxica indusa de medicamente si suplimente apare din cauza administrarii acestor substante fara recomandarea medicului sau fara a respecta indicatiile de pe ambalaj. De asemenea, alcoolismul poate cauza hepatita toxica alcoolica. 

Ciroza 

Ciroza este un stadiu avansat al bolii hepatice, o complicatie aparuta in urma progresiei afectiunilor mentionate anterior. Ciroza este o afectiune grava, caracterizata de inlocuirea celulelor hepatice cu tesut fibros, nefunctional. Acest lucru produce insuficienta hepatica, adica incapacitatea ficatului de a mai functiona, si poate fi asociata cu unele complicatii ale altor organe. Desi stilul de viata dezechilibrat nu cauzeaza in mod direct ciroza, acesta cauzeaza bolile care duc la aparitia cirozei (steatoza hepatica alcoolica si non-alcoolica, hepatita toxica). 

Cancerul hepatic

Cancerul hepatic presupune aparitia tumorilor canceroase la nivelul ficatului (cu potential de raspandire la organele din jur). Printre factorii de risc responsabili pentru aparitia cancerului hepatic si care se asociaza cu stilul de viata dezechilibrat se numara steatoza hepatica alcoolica si non-alcoolica, precum si ciroza hepatica. 

Sfaturi utile 

Ce trebuie sa faci pentru a preveni afectiunile hepatice:

  • limiteaza consumul de alcool–se admite maxim o portie pe zi de bauturi  alcoolice la femei si doua portii pe zi la barbati;
  • tine sub control greutatea corporala; 
  • nu abuza de medicamente si suplimente, ci urmeaza recomandarile medicului, precum si indicatiile din prospect;
  • daca suferi deja de o afectiune hepatica, ia medicamentele pentru afectiuni ale ficatului exact asa cum ti-a recomandat medicul;
  • mananca sanatos si variat, evita alimentele procesate industrial, preparatele fast-food, prajelile, dulciurile; mananca mai multe fructe si legume, carne slaba, peste si cereale integrale.
  • mergi la medic anual pentru investigatii de rutina.

Prin urmare, stilul de viata haotic mareste riscul de aparitie a bolilor hepatice si nu numai. De aceea, este esential sa acorzi importanta alimentatiei, activitatii fizice si sanatatii. 

Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!