Life
0

5 lucruri pe care trebuie sa le stii inainte sa iti cumperi o masina

Achizitia unei masini poate fi o experienta descurajatoare, avand in vedere multimea de oferte pentru modele noi sau rulate. Daca nu esti hotarat asupra unui model anume, trebuie sa-ti stabilesti niste prioritati si sa restrangi aria de cautari pe masura nevoilor tale. In cele ce urmeaza iti prezentam 5 sfaturi care te vor ajuta sa te orientezi mai usor prin parcurile auto fizice si virtuale.

Stabileste un buget



Pretul ramane principalul criteriu in intocmirea oricarei liste de cumparaturi. Ia in calcul atat costurile de achizitie, cat si cheltuielile pentru inscriere, asigurari si taxe catre stat. Daca ai o suma de bani economisita pentru a o investi intr-o masina, iti va fi mai usor sa negociezi fie cu dealerul de masini, fie cu persoana fizica de la care doresti sa achizitionezi. In schimb, daca ai doar o parte si iti poti asuma un credit lunar pentru a trece la o clasa superioara auto, solutia este sa apelezi la un imprumut. Spre exemplu, daca vrei sa-ti cumperi noul Ford Mondeo, ai posibilitatea de finantare cu credit variabil sau fix, pe o perioada de pana la 5 ani, iar contractul il poti incheia direct la dealer.

Nou sau second hand?

Pentru orice buget care depaseste 7000 de euro intervine o dilema: masina noua sau rulata? Fiecare dintre variante are avantajele, dezavantajele si sustinatorii ei. Masina noua inseamna garantie si siguranta ca nu vei avea cheltuieli neprevazute in primii 5 pana la 7 ani sau pana la 150.000 de kilometri. Daca vorbim insa despre o masina noua de buget, dotarile nu vor fi foarte ofertante. Pentru a te bucura de o clasa si un confort superior, varianta este sa achizitionezi o masina second hand. Automobilele sunt gandite sa ruleze sute de mii de kilometri fara probleme, iar unele modele isi mentin valoarea de piata mai mult timp. Indata ce ai iesit cu masina noua de pe poarta dealerului auto, aceasta se depreciaza. Important este sa alegi un automobil a carui valoare se stabilizeaza curand, pentru a nu pierde foarte mult din valoarea ei.

Alege clasa potrivita

O masina sport cu doua locuri pentru familia ta cu cel putin doi copii va fi evident o investitie inutila. Producatorii auto incearca sa acopere nevoile tuturor conditiilor sociale ale vremurilor in care traim. Astfel, masinile sedan sunt destinate familiilor cu cel mult doi copii, pe masura ce creste numarul acestora poti trece la clasa van, numita uneori chiar “de familie”, cu pana la 7 locuri. Daca ai o afacere personala, solutia este un vehicul comercial. Pentru zonele cu infrastructura precara sau teren accidentat, la camp sau la munte, poti apela la un SUV.

Motorizare, carburant, dotari si alte detalii

Odata ce ai stabilit clasa de masina care te pliaza cel mai bine nevoilor tale, te poti orienta catre un model anume. Pentru fiecare categorie anume exista o plaja intreaga de modele diversificata pe ani, motorizari si dotari optionale. Restrange aria de cautari pana vei gasi 2 sau 3 masini din aceeasi clasa, pentru a putea face o comparatie. Abia dupa ce ai ajuns la acel moment poti cauta, online sau in sediul dealerilor, o masina anume dupa anul fabricatiei, motorizare si dotari.

Testeaza

Dupa etapa de documentare urmeaza firesc faza verificarilor. Cea mai fidela parere ti-o faci daca te urci la volanul masinii pe care o doresti si experimentezi. Felul cum se comporta masina la pornirea de pe loc, in viraje, la manevra de franare, confortul personal, consumul si multe alte detalii sunt edificatoare pentru a decide daca o achizitionezi.

Investitia intr-o masina este una dintre cele mai importante pe care le faci. Pentru a-ti fi de folos, automobilul trebuie sa fie sigur, fiabil si confortabil. Stabileste un buget, o clasa, un model si testeaza pana gasesti varianta cea mai convenabila.



Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!