Life
0

4 modalitati prin care profesorii pot stimula potentialul creativ al elevilor

Influenta profesorilor asupra comportamentului de invatare al elevilor este foarte importanta. In ultimii ani, se vehiculeaza tot mai des ideea de a transforma activitatea educationala intr-un proces modern care sa stimuleze capacitatea creativa a scolarilor. Ca urmare a necesitatii de a incuraja imaginatia, originalitatea si inventivitatea copiilor, profesorii au responsabilitatea de a aborda metode de predare prielnice invatarii interactiv-creative. Astfel, activitatea pedagogica solicita o colaborare eficienta intre dascali si elevi, crearea unui mediu educational favorabil si promovarea unei atitudini deschise catre libera exprimare. Iata cateva modalitati utile prin care profesorii pot antrena abilitatile elevilor:

Utilizarea unor manuale scolare adecvate



Fara indoiala, cadrele didactice au nevoie si de manuale pentru a eficientiza procesul de invatare. Acestea reprezinta inima activitatilor din sistemul de invatamant, mai ales daca vorbim de manuale clasa 1. Importanta utilizarii lor ramane de necontestat pentru micuti, care au nevoie sa fie ghidati in primii lor ani de socala. Este esential ca elevii sa fie indrumati dupa manuale adecvate, iar in prezent exista o libertate foarte mare in alegerea lor, deoarece manualul unic nu mai reprezinta un etalon. Pe librariadelbin.ro se gasesc toate instrumentele didactice necesare varstei si nivelului de pregatire a copiilor.

Libera alegere a temelor de catre elevi

Cadrele didactice trebuie sa le ofere copiilor dreptul de a alege anumite teme, activitati sau proiecte. In acest fel, elevii vor putea formula intrebari care sa le stimuleze creativitatea, vor fi mult mai inventivi, se pot exprima liber sau prin intermediul unor exercitii imaginative. De pilda, 15 minute de teme liber alese dintr-o ora pot contribui la explorarea propriului univers emotional.

Organizarea de activitati extrascolare

Taberele, excursiile scolare, vizitele la diferite expozitii si muzee sau parteneriatele educationale inedite contribuie la cresterea potentialului creativ al copiilor. Prin astfel de activitati extracurriculare, elevii invata mai usor notiuni de geografie, istorie, biologie sau arta. Totodata, prin intermediul proiectelor educative, scolarii isi dezvolta viziunea asupra naturii, spiritul de aventura si de echipa, tehnicile de supravietuire si isi satisfac curiozitatile legate de anumite lucruri. Spre exemplu, o vizita la muzeu o data pe luna, insotita de un program de atelier creativ, ii poate ajuta pe profesori sa-i incurajeze mai mult pe elevi in actiunile lor viitoare.

Incurajarea copiilor sa aiba incredere in propriile opinii

In procesul educational este esential ca dascalii sa faciliteze activitatile in care scolarii formuleaza intrebari pentru care pot gasi usor si raspunsuri. Incurajand acceptarea opiniilor diferite, profesorii ii vor incuraja pe copii sa aiba incredere in propriilor lor judecati. 

Scolarii trebuie sa fie indemnati sa gandesca, insa fara a simti presiunea evaluarii. Uneori, sub ideea ca sunt ascultati pentru note, copiii se blocheaza in actul creativ. Ori, prin acceptarea erorilor ca elemente ale imaginatiei, se dezvolta curiozitatea, dorinta de a explora, inventivitatea.

Invatarea prin descoperire, dirijata, dezvolta creativitatea elevilor. Prin neimpunerea unei solutii in rezolvarea problemelor, profesorul le ofera sansa scolarilor sa gandeasca si sa isi imagineze singuri diverse solutii pentru a depasi anumite situatii. In acest fel, dascalii nu mai sunt doar o sursa de informatii, ci devin cei care mediaza activ interactiunea dintre copil si realitate.

Te-ar putea interesa si Oferta de Carti si Cursuri de Dezvoltare Personala pentru adulti!



Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!