Jurnal de calatorie
0

City Break de toamna in Valencia

Desi nu era foarte sus pe lista noastra cu orase de vizitat, Valencia ne-a tentat pentru un city-break cu tarifele foarte bune la bilete de avion si cazare, dar mai ales cu temperaturi de 30 de grade in mijloc de octombrie. Noi suntem fani declarati ai Spaniei si ai spaniolilor, asa ca de la Valencia aveam asteptari destul de mari, care ne-au fost indeplinite, totusi nu in proportie de 100%. Spre deosebire de Barcelona, care a fost impecabila, in Valencia am gasit si cateva lucruri care nu ne-au placut…

jurnal calatorie ValenciaZiua 1: Orasul vechi cu toate obiectivele sale

Ziua incepe la 8 si ceva, cand rasare soarele in Valencia, colorand in roz cerul si blocurile moderne de pe malul fostului rau Turia.
Dupa un mic dejun gustos, pornim spre centrul orasului. In drumul nostru traversam pe podul Pont de les Glories Valencianes bazinului raului Turia, transformat acum in gradina – plamanul verde din mijlocul orasului. Patrundem apoi pe stradutele inguste si intortocheate ale cartierului El Carmen, centru vechi al orasului, o zona in care intalnesti cladiri vechi de sute de ani, „infrumusetate” de moderne graffitti – exista o adevrata controversa in ceea ce priveste aceasta alaturare de modern si clasic, taberele opuse sunt de-a dreptul inversunate. Noua ni s-a parut interesant; pana la urma frumuseatea are multe forme si aprecierea e intotdeauna subiectiva.

Ne continuam drumul prin El Carmen, trecem pe langa IVAM – Institutul Valencian de Arta Moderna si pe langa Muzeul Soldateilor de Plumb si ajungem in sfarsit in frumoasa Plaza de la Virgen, cu vedere spre Catedrala si Miguelete, cu Basilica de la Virgen de los Desamparados, cu fatana arteziana si cateva terase frumusele imprastiate in jur.

Prima vizita: Basilica de la Virgen de los Desamparados – una din primele cladiri Baroc construite in Spania. O arhitectura frumoasa, o statueta a Fecioarei inconjurata de mituri si o liniste chiar speciala.

Continuam spre Plaza de la Reina, cu o vedere superba spre intrarea in Catedrala si spre Miguelete, cu multe restaurante si cateva magazine cu suveniruri. Intram desigur si in faimoasa Catedrala, impresionanta si la exterior si la interior. Intrarea costa 5 euro/persoana si primesti si un audio-ghid. Ce mi s-a parut cel mai interesant: datorita trecutului sau ‚tumultos’ in catedrala se pot observa 3 stiluri: baroc, romanesque si gotic. In catedrala se pare ca ar fi si „Sfantul Graal”, desi nu exista nicio dovada ca acesta ar fi originalul.

jurnal calatorie ValenciaTurnul cu clopot al catedralei poarta numele de Miguelete si, pt 2 euro/persoana, poti urca cele 207 trepte ale sale pt o vedere panoramica superba a Valenciei.

Mergem apoi pe frumoasa strada Sant Vincente Martir, cu restaurante cochete pe ambele parti pana in piata primariei, Plaza del Ayuntamiento, cocheta, curata, moderna, de-a dreptul stralucitoare. Avem aici, in afara de restaurante, magazine boutique si baruri de tapas, 2 caldiri importante, care stau fata in fata. Pe deoparte avem primaria Ayuntamiento, o splendida cladire in stil neoclasic care se si poate vizita in timpul programului de lucru (10-13:30), pe de alta parte avem si mai frumoasa cladire a postei, Edificio de Correos y Telegrafos – Da, cladirea postei e obiectiv turistic in Valencia! Si daca nu ati sti ce scop are, ati putea sa o confundati foarte usor cu cladirea unui teatru, atat din exterior, cat si din interior. Se pot ghici cateva stiluri diferite: clasicism, modernis si baroc. Merita o vizita si indeplinirea unei traditii simpatice: sa ne trimitem acasa o carte postala.

jurnal calatorie ValenciaZiua 2: City of Arts & Science + Jardin del Turia

City of Arts and Science te impresioneaza de la prima vedere. E intr-adevar deosebit, spectaculos, impecabil. Oferta este mare, avem Muzeu de Stiinta, Hemisferic, Acvariu, Sala de Concerte si alte cateva cladiri (un adevrata centru cultural si de entertainment). O suprafata imensa, 2 km lungime si 350.000 metru patrati care pare scoasa dintr-un film SF si care poarta semnatura inconfundabila a arhitectului valencian Santiago Calatrava.

Ne intreptam apoi spre acvariu, nu, nu acvariu, Oceanografic, un nume pretentios, dar meritat pe deplin. Oceanograficul este format din 8 cladiri separate, organziate in principal in functie de zonele geografice: avem zona Arctic (cu Beluga, etc), zona Antarctic (pinguini), Mediterana, Marea Rosie, Pasarile, etc.

Cu harta complexului in mana, pornim explorarea. Prima surpirza vine repede! Am ajuns la fix pt show-ul delfinilor! Continuam apoi vizita, luand fiecare cladire in parte si minunandu-ne ba de un Nemo, ba de o pisica de mare, ba de o meduza sau un calut de mare minuscul, ba de cel mai cuidat peste vazut vreodata! Cea mai mare atractie o reprezinta desigur, rechinii si din acest punct de vedere Oceanografic sta destul de bine, am vazut vreo 6-8 exemplare mari!

De altfel Oceanografic ne-a impresionat! Si am avut cu ce sa il comparam! Dar este cu siguranta cel mai bogat, divers, spectaculos, bine organizat acvariu pe care l-am vazut. Impecabil. Si nu ma refer doar la partea de acvarii si pesti, ci si restaurantele, magazinele de suveniruri, lifturile, toaletele, spatiile verzi. Ireprosabil. Am petrecut 3 ore aici, dar au trecut foarte repede.
Desi picioarele noastre se resimt putin dupa o prima zi foarte solicitata, de la Oceanografic plecam tot pe jos spre centrul orasului. Sunt 4 km pe care ii parcurgem in cca 1 ora, mergand prin Jardin del Turia, admirand podurile, pe Gulliver, oamenii, atmosfera linistita si – foarte important! – racoaroasa (asta pentru la soare se inregistreaza 32 de grade!)

In Plaza del Ayntamiento mergem tinta la un mic bar de pintxos pe care il vazusem ieri si despre care citisem pareri favorabile. E vorba de Lizzaran – un local cu specific local, neprentios si deloc formal (de altfel asa sunt – si asa manca – spanioli, nu?) E un fel de bufet suedez cu pintxos de toate felurile, felii de paine cu diferse compozitii, de la clasice la fanteziste: jamon, jam + branza crema + miere + nuca, branza + stafide, somon fume, 3 feluri de branza, ensalada rusa (un fel de salata boeuf), tortilla de patatas, patatas bravas, etc., fiecare „sandwich” avand o scobitoare in el. Foarte simpatica modalitatea de servire si plata: iei ce iti place, iar la sfarsit se numara cate scobitori ai pe farfurie.

jurnal calatorie ValenciaZiua 3: centrul vechi al Valenciei

Dupa doua zile pline, ne rezervam ziua a treia pentru relaxare. Am mers in orasul vechi, unde am vizitat ce nu reusisem zilele trecute, si anume Plaza del Mercato si Torres de Serrano.

Plaza del Mercato e un fel de Boqueria din Barcelona, dar la o scara mai mica si nu atat de spectaculoasa. Dar interesant de vazut bucatile mari de jamon atarnate de grinzi, fructele deshidratate, specialitatile din branza si localnicii facandu-si cumparaturile de sambata dimineata. O forfota si o galagie specific spaniola!

Am mers apoi la Torres de Serrano, 2 euro/persoana – un urcus mult, mult mai usor decat la Miguelete, si nici vederea nu a fost atat de spectaculoasa. Daca vreti sa urcati doar intr-un turn – si aveti ceva conditie fizica – alegeti Miguelete!

Am vizitat si Museo de Bellas Artes, gratuit – cu cateva picturi interesante, printre care cateva tablouri de El Greco, Velázquez, Murillo si Goya. Se putea vizita doar o parte din muzeu, fiind in renovare partiala.

Incheiem seara intr-un loc special. Pentru o bere sau un scotch + un meci de fotbal, cel mai bun loc din Valencia este Finnegan’s of Dublin, un autentic pub irlandez. O lista impresionanta de bauturi de toate felurile + o atmofsera relaxata si un decor cu personalitate. Cu siguranta unul din locurile noastre preferate din Valencia.

jurnal calatorie Valencia, BioparcZiua 4: Bioparc

Ultima noastra zi in Valencia am rezervat-o pentru Bioparc, impresionanta gradina zoologica.

Gradina zoo din Valencia promoveaza conceptul de „Zoo Immersion”, ceea ce inseamna ca nu exista custi, ci animalele sunt plasate in cadre naturale, formate din stanci si cursuri de apa. Spatiul este imens, aerisit, si chiar ai impresia ca te misti liber, printre animale.
In Bioparc sunt recreate diferite zone din Africa (si doar din Africa, asa ca nu veti intalni animale care traiesc in alte parti). Avem: Africa Ecuadoriala, Savana, Madagascar, etc. Foarte interesant mi s-a parut si faptul ca animalele care impart acelasi teritoriu in salbaticie sunt tinute impreuna si aici; de ex: antilope + maimute + pasari in acelasi perimetru, zebre + emu, etc. Desigur, nu stau impreuna leii si gazelele!

Am vazut asadar: lei, leoparzi, elefanti, girafe, zebre, gorile (foarte active), rinoceri, flamingos, hiene, suricate si multe altele. Atractia principala este insa zona Madagascar, unde te plimbi la propriu printre lemuri.

Un articol de Amma Lirio



Ti-a placut acest articol? Recomanda-l si prietenilor!
  • googleplus
  • linkedin
  • pinterest

There are 0 comments

Leave a comment

Want to express your opinion?
Leave a reply!